Gerechtigheid

Als trotse eigenaar en bestuurder van de slimste kleine zakelijke auto die in ons land op de weg rijdt, overigens met een uitrustingsniveau/interieur dat veel autobezitters doet watertanden, werd ik aangenaam verrast met de uitkomsten van een recent onderzoek door het CBS. Daaruit kon niet alleen worden afgeleid hoeveel snelheidsboetes er in 2017 werden uitgeschreven (5,8 miljoen) maar ook welke automerken hiervoor het meeste in aanmerking kwamen. Van de dertig meest voorkomende automerken kregen Audi’s het vaakst een boete (48%), gevolgd door BMW (46 %), Land Rover, Volvo (beide 45 %). Gerechtigheid!  Als er vier automerken genoemd zouden kunnen worden waarvan de bestuurders mij als medeweggebruikers stelselmatig onheus hebben bejegend, op weg naar kantoor of klant dan stonden deze merken met stip in mijn top 5.  De veelal mannelijke bestuurders van deze automerken halen niet zelden ‘Verstappen-achtige’ manoeuvres uit om bij een wegversmalling, oprit of invoegstrook toch vooral vóór mij in te voegen. De verkeersregel dat rechts voorrang heeft telt kennelijk in mijn geval niet voor deze automobilisten. En op een 60 of 80 km/u binnenweg halen ze steevast in, om vervolgens nog minstens tien kilometer voor me te rijden achter een breed landbouwvoertuig dat als een slak over de weg kruipt. Kennelijk werkt de geringe omvang van mijn voertuig als een rode lap op deze bestuurders. En de grap dat ik vooral niet moet vergeten om mijn gordels af te doen voordat ik uitstap, omdat ik m’n auto anders op m’n rug heb hangen, heb ik inmiddels ook al te vaak gehoord. Maar, wacht, misschien is het vooral ook mijn probleem. Lijd ik aan het calimerocomplex vanwege mijn gevoel structureel tekortgedaan of niet serieus genomen te worden vanwege de geringe omvang van mijn auto. Voor de jongeren onder ons; de term is afgeleid van Calimero, het hoofdpersonage van een tekenfilmserie uit de jaren zeventig. Dit zwarte mini kuikentje had het regelmatig over “Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk, o nee”.  Maar ik voel me eigenlijk helemaal niet klein. De maximum snelheid van 160 km/u haal ik niet dagelijks, maar over het algemeen kan ik me moeiteloos aanpassen aan de snelheid van het verkeer op de ‘grote weg’. Naast de bestuurder kan ook nog slechts één uit de kluiten gewassen passagier mee met mijn ieniemienie en verder neem ik sowieso nooit passagiers mee. De bagageruimte is ruim voldoende voor mijn tas en enkele dozen drukwerk. En dan komt nog het mooiste; het verbruik van de auto is gemiddeld 1 op 20, de wegenbelasting valt in het laagste tarief en de fiscale bijtelling is nog geen 100 euro per maand. Daarvoor rijd ik heel comfortabel en milieubewust in een slimme kleine auto. O ja, en ook ik had ook een snelheidsboete afgelopen jaar, maar wel een kleintje.

Klaar voor de start

vastberaden, doelgericht of aarzelend op de tast.
Houd je aan regels, volg je eigen zinnen,
laat die hand maar los of pak er juist een vast.

Wees niet bang voor al te grote dromen,
ga als je het zeker weet en als je aarzelt, wacht.
Hoe ijdel zijn de dingen die je je hebt voorgenomen,
het mooiste overkomt je, het minste is bedacht.

Wees niet bang voor wat ze van je vinden,
wat weet je van een ander als je jezelf niet kent.
Verlies je oorsprong niet door je te snel te binden,
het leven lijkt afwisselend maar zelfs de liefde went.

Wees niet bang, je bent een van de velen,
tegelijk is er maar een als jij,
dat betekent dat je vaak zult moeten delen
en soms zal moeten zeggen laat me vrij.

 

Freek de Jonge uit ‘Kijk, Dat Is Freek’, 2011

Tien jaar geleden in 2004

Een ongekend zware Tsunami overspoelt op Tweede Kerstdag 2004 de laaggelegen kustgebieden van onder meer Thailand, Sri Lanka en Indonesië. Als gevolg van de vloedgolf komen tienduizenden mensen om het leven.

Op dinsdag 2 november 2004, even na negen uur in de ochtend, wordt regisseur, columnist en opiniemaker Theo van Gogh in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost van zijn fiets getrokken en doodgeschoten door een moslim terrorist.

André Hazes, de Amsterdamse volkszanger overlijdt op 53 jarige leeftijd aan een hartstilstand. Koningin Juliana overlijdt op 20 maart op 94-jarige leeftijd in Paleis Soestdijk en Prins Bernhardop 1 december in Utrecht op 93-jarige leeftijd.

Op 19 april 2004 wordt astronaut André Kuipers de tweede Nederlander in de ruimte wanneer hij vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd wordt voor een reis naar het ISS Spacestation.

Facebook wordt opgericht op 4 februari, toen nog "The Facebook" genoemd. Mark Zuckerberg is de medeoprichter en algemeen directeur. Het hoofdkantoor bevindt zich in Californië

Jack Monde, Tekst & Media start officieel als zelfstandig tekst & media bureau. Opdrachtgevers zijn bedrijven en organisaties in zowel de profit- als de non-profitsector en uitgevers van nieuwsbladen, business-to-business magazines en special interest. Specialisaties op het gebied van zorg, horeca, cultuur, onroerend goed en zakelijke dienstverlening.